EN
 

Rigmor Bak Frederiksen - Landskabslinier

I 2017 opholdt billedkunstner Rigmor Bak Frederiksen (f. 1948) sig af to omgange i Vendsyssel Kunstmuseums atelier. Herfra kørte hun ud og studerede det omkringliggende landskab – primært omkring Lønstrup og Rubjerg Knude. Målet var at undersøge, om hun oplevede en sammenhæng mellem landskabet på Island, Færøerne og i Vendsyssel; det gjorde hun i kraft af de store rum med høj himmel og enkle former. Yderligere havde hun et ophold i Refugiet i Nørlev indlandsklitter.

Rigmor Bak Frederiksen har gennem hele sit liv haft en særlig forkærlighed for området ved Rubjerg Knude. Hun er født og opvokset i Vendsyssel, og tilbragte som barn alle sine somre i forældrenes sommerhus i Harerenden, hvorfra de havde 180º havudsigt. Tidligt følte hun sig draget af havet, den hvide bræmme med sit fyr og det store udsyn. De mange indtryk tog siden form på skitseblokken, hvor Rigmor Bak Frederiksen med enkle blyantsstreger fortolkede landskabets harmoniske og rytmiske former samt sammenstødet mellem disse.

Rigmor Bak Frederiksen er overbevist om, at det er hendes fascinationen af det vide, vendsysselske landskab, der har ført hende videre til både Færøerne og Island, hvortil hun har følt den samme tilknytning og vedbliver at vende tilbage. Også her har hun med blyant bearbejdet sine naturoplevelser i få linjer og flader.

Rigmor Bak Frederiksen er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi (1973-77) samt uddannet i klassisk tegning på Glyptoteket (2002). Hun har en lang række solo- og gruppeudstillinger bag sig i både Danmark, Island, Norge, Serbien, Sverige og Tyskland. Fra 1992 til 2005 underviste hun på Tegnefagskolen på Randers Kunstskole, og har ad flere omgange været gæsteunderviser på Akureyri Kunstskole på Island. Derudover vidner hendes CV om et stort engagement i udstillings- og foreningsarbejde samt et antal danske og udenlandske arbejdsophold og legatmodtagelser bl.a. fra Statens Kunstfond.

Udstillingen Landskabslinier viser processer fra de første indtryk med tegninger ude i landskabet til arbejder udført i atelieret. Udstillingens udgangspunkt er Vendsyssel i forhold til Færøerne og Island. Udover arbejdet fra opholdene i Vendsyssel Kunstmuseums atelier i 2017, vises gennemarbejdede værker, der strækker sig over tid. Udover tegninger indgår også maleri – alle med inspiration fra Island, Færøerne og Danmark.

Udstillingen vises 10. februar – 29. april 2018