EN
 

Arkitektur og interiør

Bygningen

Museumsbygningen

Vendsyssel Kunstmuseum har siden 2003 haft til huse i den gamle Bechs Klædefabrik midt i Hjørring by. Arkitektfirmaet C.F. Møller, København, forestod ombygningen af den gamle industribygning fra 1894 til en moderne og smuk kunstmuseumsbygning. Opgaven blev lagt i hænderne på arkitekt MAA Anna Maria Indrio, som har stået bag flere markante og nyskabende museumsbyggerier i både ind- og udland. Udover Vendsyssel Kunstmuseum kan nævnes tilbygningen til Statens Museum for Kunst, 1996, Arken, 2008 og senest det nye ’Darwin Centre Phase II’, 2009, som tilbygningen til Natural History Museum i London er blevet døbt. 

Arkitekturen på Vendsyssel Kunstmuseum er kendetegnet ved åbne forløb. Flere steder i huset er etage-adskillelserne fjernet, hvorved man får et kig fra stuen og op til anden sal. Arkitekturen er kendetegnet ved store rene flader og skarpe linjer, og enkelhed er et gennemgående træk. De hvide rum er lyse og indbydende og egner sig fortræffeligt til at vise kunst i. 

Museets nye tilbygning fra 2009 er ligeledes tegnet af Arkitektfirmaet C.F. Møller og Anna Maria Indrio. Den ny bygning, der har et areal på ca. 300 kvm, er bygget til ved museets bagside. Den gamle museumsbygning og den ny er forbundet via en glasgang, der munder ud i en smuk prisme af glas og kobber, hvorfra en lang trappe fører ned til de nye rum. 

Niels Larsen Stevns Videnscenter

Tilbygningen er et Videnscenter for maleren Niels Larsen Stevns (1864-1941) – en af dansk kunsts mest markante malere. Stevns er særlig knyttet til Vendsyssel og det gamle Hjørring Kunstmuseum, der lå i Brinck Seidelinsgade. I 1936 malede Stevns seks store fresker med motiver fra vendelboernes historie i det daværende Centralbiblioteks læsesal. Da museet i 1970 flyttede ind i bygningen brugte man ligeledes salen som bibliotek for de mange kunstbøger, der findes i museets arkiv. Da museet flyttede i 2003 var det ikke muligt at ’flytte’ freskerne med, men museet har i sin samling flere forarbejder hertil samt et større antal malerier og akvareller. Hertil er kommet flere donationer fra private og samlingen er vokset markant gennem de sidste par år. Derfor er det naturligt, at Stevns også indtager en vægtig plads i det ny Vendsyssel Kunstmuseum. Dette er opnået med det ny Videnscenter. Med egne værker og langtidsdeponeringer fra flere museer i landet, heriblandt store samlinger fra Louisiana Museum for Moderne Kunst og Østsjællands Museum, har Vendsyssel Kunstmuseum mulighed for at vise skiftende udstillinger i Videnscenteret og formidle den nyeste forskning indenfor Niels Larsen Stevns. 

Stevns Videnscenter
Poul Kjærholm

Poul Kjærholm

Interesserer man sig for design er Vendsyssel Kunstmuseum også et besøg værd. Museet er indrettet med møbler af den internationalt anerkendte møbelarkitekt Poul Kjærholm (1929-1980), født og opvokset i Vendsyssel. Man kan opleve en række af hans kendte og mindre kendte møbelklassikere. De signalerer alle elegance og kvalitet, enkelthed og harmoni. Form og funktionalitet er afstemt til perfektion. Designet er tidløst og spiller på stilfærdig vis smukt sammen med bygningernes arkitektur og de enkelte rums detaljer. 

Kort sagt byder Vendsyssel Kunstmuseum på en æstetisk oplevelse i særklasse, hvor kunst, arkitektur og design tilsammen skaber de perfekte rammer for en kunstnerisk helhedsoplevelse.