EN
 

Berit Hjelholt - Hovedværket

I forbindelse med renoveringen af Folketingssalen sidste år, valgte man at nedtage Berit Hjelholts gobelin 'Som en rejselysten flåde', hvorefter den tilgik Vendsyssel Kunstmuseums samling.

Efter en tur hos Kunstkonserveringen på Kronborg Slot, har den knap 6 meter høje vævning nu fået plads i museets store sal, hvor den præsenteres i sammenhæng med flere af museets øvrige vævninger af Berit Hjelholt.

 'Som en rejselysten flåde'

I 1985 udskrev Folketingets Præsidium en konkurrence om en udsmykning til vægpartiet bag Folketingets Talerstol. Valget faldt på billedvæver Berit Hjelholts forslag, og i oktober 1987 blev vævningen 'Som en rejselysten flåde' opsat og indviet. 

Knap 30 år senere besluttede Folketinget at forny salens interiør, og Vendsyssel Kunstmuseum øjnede muligheden for at få det imponerende værk deponeret. Folketinget, med formand Pia Kjærsgaard i spidsen, var glade for, at værket fortsat ville kunne formidles og fremvises for omverden, og valgte ikke blot at uddeponere billedtæppet, men at donere det til museet. 

 Berit Hjelholt hentede sin inspiration i naturen – i landskabets linjer, kysten, havet og lyset – og tit indgår symboler, heriblandt skibet. Naturindtrykkene bliver i billedvævningerne ofte formidlet i dæmpede blå, grå og brune nuancer, som det også er tilfældet i 'Som en rejselysten flåde'.

 Berit Hjelholt i Vendsyssel Kunstmuseums samling

Berit Hjelholt (1920-2016) fik væverkunsten ind med modermælken. I barndomshjemmet i Munsala, Finland fremstillede familiens kvinder selv al beklædning og boligtekstil, og som 13-årig fik Berit Hjelholt sin egen spinderok. Tidligt udviste hun både evne og interesse for håndarbejdet, og som 19-årig blev hun optaget på linjen for mønstertegning på Kunst- og Håndverkskolen i Helsingfors. Efter at have taget sin eksamen giftede hun sig med psykolog Gunnar Hjelholt, med hvem hun bosatte sig i Danmark og fik to sønner.  I slutningen af 1950´erne begyndte Berit Hjelholt at udstille sine værker.  

Berit Hjelholt boede størsteparten af sit liv i Fjerritslev i Nordjylland, og kontakten mellem hende og Vendsyssel Kunstmuseum går langt tilbage. Berit Hjelholt indtager en central rolle i Vendsyssel Kunstmuseums samling af kunsthåndværk, og museet råder over den største danske museale samling af kunstnerens billedvævninger. 

 Udover værkerne har Berit Hjelholt doneret et stort dokumentationsmateriale i form af skitser m.m. til museet, som omvendt har arrangeret flere større udstillinger med kunstneren samt udgivet publikationer om hende. 

 8. april - 27. august