TIRSDAG DEN 21. JANUAR KL. 19.00 - 21.00
Kom med til en aften, hvor vi udfordrer vores syn på materialer, kreativitet og verden som helhed i dette foredrag med Esben Rohan Christensen, PhD i teoretisk kvantefysik fra Institut for Fysik & Astronomi, Aarhus Universitet:
Hvordan kan kvantefysikkens filosofiske tankegang kaste nyt lys over vores forståelse af kunst og materialer? I dette foredrag udforsker vi forbindelserne mellem naturvidenskab, æstetik og keramik og ser på, hvordan materialer som ler kan forstås som levende medspillere i den kreative proces.
Med udgangspunkt i kvantefysikkens relationelle verdenssyn, som udfordrer idéen om, at verden består af isolerede objekter. Her spiller materialernes egenskaber og relationer en central rolle, og vi ser nærmere på, hvordan disse ideer også har fundet vej til kunstens verden gennem bevægelser som new materialism. Denne filosofi, repræsenteret af tænkere som Karen Barad, foreslår, at materialer ikke blot er passive ressourcer, men har deres egne muligheder og 'liv'.
Foredraget drager paralleller til den aktuelle udstilling Grounding på Vendsyssel Kunstmuseum, hvor bl.a. fysikeren og kunstneren Hideo Mabuchis arbejde er et mødested for både keramik og videnskab. Mabuchi bruger videnskabelige teknikker til at undersøge mikroskopiske detaljer i keramiske overflader og skaber kunst, der både forundrer og inspirerer.
Til sidst vil vi reflektere over naturens design og mønstre – fra det mikroskopiske til det makroskopiske – og hvordan de kan inspirere os til at tænke nyt om både videnskab og kunst.
Lidt om foredragsholderen:
Esben Rohan Christensen er 30 år og PhD i teoretisk kvantefysik fra Institut for Fysik & Astronomi, Aarhus Universitet i 2023, hvor han især har beskæftiget sig med grundforskning indenfor nye kvantefaser af atomer, lys og krystaller. Nu er han affilieret forsker samme sted, men er også begyndt at beskæftige sig mere og mere med formidling af naturvidenskab. Esben Rohan Christensen er forperson for en tværfaglig formidlingsforening kaldet TankeStrøm, som laver podcast og aktiviteter i både København og Aarhus, især omhandlende mødet mellem naturvidenskab, filosofi og kunst, som han har stor interesse for.
Arrangementet er gratis efter betalt entré eller med KLUB VKM samt uden tilmelding. Børn og unge under 18 år har gratis adgang. Med forbehold for ændringer.
FREDAG DEN 24. JANUAR KL. 15.00 - 17.00
I udstillingen 'Mytesteder' inviterer fotograf Kirsten Klein (f. 1945) til en genopdagelse af steder, hvor evigheden og poesien i verden viser sig – fra gravhøje og stensætninger til bølgebrud og nordlys.
I 2025 fylder Kirsten Klein 80 år, og udstillingen er en fejring af en af dansk fotografis mest fremtrædende skikkelser. På udstillingen vises et bredt udsnit af Kirsten Kleins værker, og de mange indlån suppleres af værker fra Vendsyssel Kunstmuseums egen samling.
Ferniseringen bliver samtidig kunstmuseets første nytårskur, hvor vi glæder os over den nye udstilling, kigger fremad og præsenterer årets program. Her vil vi nyde et glas bobler sammen til lidt musikalske indslag og ønske hinanden GODT NYTÅR. Der er fri entré til nytårskuren og ferniseringen - alle er velkomne.