EN
 

VKM TUR/RETUR: 60-års jubilæumsudstilling i 4 etager

I 2023 kan VKM fejre 60-års jubilæum, og at det er 20 år siden museet flyttede ind i den ombyggede Klædefabrik på P. Nørkjæs Plads i hjertet af Hjørring. På herværende jubilæumsudstilling præsenteres et stort udpluk af museets kunstværker fordelt over hele huset. Vendsyssel Kunstmuseum blev grundlagt i 1963 af en række visionære og driftige Hjørringensere med det formål ’at skabe en kunstnerisk værdifuld samling af nyere dansk kunst med særlig hensyntagen til arbejder af kunstnere med tilknytning til Vendsyssel’. Ved grundlæggelsen talte museets samling 13 værker. I dag omfatter samlingen godt 5000 kunstværker primært indenfor maleri, skulptur, kunsthåndværk og grafik. Samlingen øges kontinuerligt, og på udstillingen kan man opleve en række af de seneste nyerhvervelser, heriblandt et videoværk af fotograf Joséphine Douet og maleri og grafik af blandt andre Lisbeth Eugenie Christensen, Cathrine Raben Davidsen, Ditte Ejlerskov, Ulrik Møller og Maria Wandel.

På jubilæumsudstillingen inviteres du på en tour de force gennem samlingen og en perspektivering heraf. Samlingen spænder bredt – både i forhold til motiver, materialer og udtryksformer, ligesom der indgår flere samlinger i samlingen, fx kunstsamleren Erling Hansens store samling af kunstner-selvportrætter, den lokale billedkunstner Kristian Hildebrandts alsidige værker og guldsmeden Bent Exners omfattende samling af unikasmykker, skitser m.v.

En stor del af samlingen har naturen og landskabet som omdrejningspunkt, hvilket blandt andet afspejler sig i værker af malere som Poul Anker Bech, billedvævere som Jenny Hansen eller keramikere som Tove Anderberg.

I 2009 blev Vendsyssel Kunstmuseum udvidet med et Videnscenter for Niels Larsen Stevns, kunstneren bag freskoudsmykningen af det tidligere Centralbibliotek i Brinck Seidelinsgade, hvor Kunstmuseet havde til huse indtil 2003. Niels Larsen Stevns er et centralt kapitel i historien om VKM, og samlingen trækker tråde til flere af museets øvrige kernekunstnere såsom Frede Christoffersen.