EN
 

Svend Wiig Hansen: Lys og mørke - Grafik fra samlingen

Svend Wiig Hansen (1922-1997) var både billedhugger, maler og grafiker. Uanset udtryksform er mennesket – menneskelivet og menneskefiguren – omdrejningspunktet i kunstnerens ekspressive værker. I denne udstilling rettes fokus mod hans grafiske værker suppleret af enkelte malerier og skulpturer.

Vendsyssel Kunstmuseum råder over en omfattende grafisk samling af Svend Wiig Hansen. Samlingen strækker sig fra 1950’erne til 1990’erne og giver et indblik i kunstnerens utrættelige og ofte serielle arbejde med mennesket som motiv på tværs af grafiske teknikker som radering, litografi, linoleums- og træsnit. 

Svend Wiig Hansens menneskeskildringer er gennemsyret af følelser som angst, afmagt og fortvivlelse, udfoldet med stor intensitet og psykologisk indlevelse. Det gælder også kunstnerens selvportrætter, hvor han gransker og blotlægger sin egen psyke.

Værkerne kan fremstå dystre, men mørket eksisterer kun i kraft af sin modsætning – lyset. Glæden, poesien og kærligheden er en del af menneskelivet, som også er at spore i kunstnerens mørke billedunivers. Lyset trænger igennem mørket og giver håb, om end kun i glimt.

I sit omfangsrige livsværk udfolder Svend Wiig Hansen grundlæggende eksistentielle temaer. Derfor er værkerne fortsat relevante 100 år efter kunstnerens fødsel.

Udstillingen vises fra den 19. november 2022