EN
 

Joséphine Douet The Breath of Leviathan - Havets væsen

Fra den 29. januar kan du opleve særudstillingen The Breath of Leviathan – Havets væsen med den franske samtidskunstner Joséphine Douet (f.1972). Udstillingen stiller skarpt på forholdet mellem natur og menneske i den antropocæne tidsalder og tager udgangspunkt i kunstnerens egne observationer af landskabets forandringer. Joséphine Douet er bosat i Paris, men tilbringer en stor del af året i Vendsyssel. I de senere år har hun set landskabet forsvinde som følge af de igangværende klimaforandringer. Udstillingen ønsker at synliggøre disse forandringer igennem kunstens billeder og samtidig invitere til refleksion og samtale om klimaforandringernes konsekvenser for både natur og menneske.

I Vendsyssel er landskabet i høj grad udsat for påvirkninger fra vejrliget. Landet svinder ind med foruroligende kraft, og landsbyer, som tidligere lå flere hundrede meter fra kysten, er nu ved at forsvinde i bølgerne. Det er blandt andet forandringer i landskabet, som publikum konfronteres med i udstillingen. Fotoværkerne behandler landskabets erosion i en reduceret farvepalet, der samtidig formidler en stemning af næsten metafysisk karakter. Det metafysiske aspekt, at der i naturen bor en kraft, som efterlader mennesket magtesløs – er et gennemgående tema i udstillingen og understreges ligeledes af titlen The Breath of Leviathan – Havets væsen, som er en henvisning til Det Gamle Testamente, hvor et sagnvæsen æder sig ind på kysten og dermed varsler verdens undergang. Udover de fotografiske værker kan publikum opleve en større installation samt et videoværk i udstillingen. 

Joséphine Douet er en anerkendt fransk fotokunstner med en baggrund som modefotograf. Hun har base i Paris og Vendsyssel. Joséphine Douets værker udforsker forestillingerne om det hellige og det vilde i forholdet mellem menneske og natur. Hun er repræsenteret af Anne Clergue Galerie i Frankrig og gæst hos Adelson Galleries i New York, USA.

Udstillingen er støttet af:

Institut Français, DJFotografernes Ophavsretsfond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, Gangstedfonden, Spar Nord Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Kastrupgårdsamlingen.

Udstillingen vises fra den 29. januar – 6. juni 2022