EN
 

Poul Ekelund: Levende skabning - Levende landskab

Billedkunstneren Poul Ekelund (1921-1976) ville være fyldt 100 år i 2021. Det markerer Vendsyssel Kunstmuseum med en stor retrospektiv udstilling og en forskningspublikation.

Poul Ekelund var kendt og elsket i sin samtid for sine stemningsfulde og levende skildringer af landskabet, men har siden levet en skyggetilværelse i dansk kunsthistorie. Udstillingen søger at genindskrive Poul Ekelund i kunsthistorien gennem ny forskningsfunderet viden og et nutidigt blik på kunstneren.

Udstillingen udfolder Poul Ekelunds livsværk ved tematisk at belyse grundmotiverne: Menneske og landskab. Hos Poul Ekelund smelter naturiagttagelsen sammen med fantasi og følelse, så værkerne bliver betragtninger over forholdet mellem menneske og natur. Kunstneren fremstår derfor højaktuel i dag, hvor klima og miljø står øverst på dagsordenen.

Poul Ekelund levede og arbejdede først i Birkerød, siden i Mønge i Nordsjælland, Vangså i Thy og endelig i Tornby i Vendsyssel. Indtrykkene fra de forskellige miljøer lader sig aflæse i malerierne.

Poul Ekelund arbejdede serielt med landskaber, modelbilleder og opstillinger. Den serielle arbejdsmetode betones i udstillingen, der præsenterer et bredt udsnit af værker fra 1940erne frem til 1970erne. Værkudvalget rummer malerier fra museets egen samling, andre museer, private og institutioner.

Som perspektivering vises grafiske arbejder af Poul Ekelund i en separat ophængning.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Odsherreds Kunstmuseum, Museum Vestsjælland og Museum Thy/Heltborg Museum, hvor den vises i 2022.

Udstilling og publikation er støttet af:

15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, ENV-”Fonden”, Lemvigh-Müller Fonden, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Udstillingen vises 2. oktober 2021 - 16. januar 2022.