EN
 

Skandinaviens største julekrybbe

Det er med stor fornøjelse, at Vendsyssel Kunstmuseum kan vise Skandinaviens største julekrybbe, der er samlet af lektor Kirsten Hørby.

Det hele begyndte, da Kirsten Hørby som tiårig i 1954 flyttede med sin familie til Rom. Her opdagede hun til sin store fortvivlelse, at det var umuligt at opdrive det grantræ, der for hende, ligesom for mange danskere, er en væsentlig del af julen. Kirsten blev af sine forældre opmuntret til at undersøge, hvordan hendes italienske venner fejrede julen. Her stod det hurtigt klart, at afløseren skulle findes i julekrybben.

Allerede det første år fik hun tre figurer - Josef, Maria og det lille Jesusbarn - og krybben blev bygget af tre stykker brænde. Siden er endnu 328 terrakottafigurer kommet til, og landskabet har efterhånden bredt sig over 18 kvadratmeter. I dag er den Skandinaviens største. Udover figurerne består den af naturmaterialer, som i år blandt andet er indsamlet af frivillige, skoleklasser og daginstitutioner. 

Sammenlagt har Kirsten Hørby boet i Rom i mere end 40 år, hvor hun har forsket på Vatikanbiblioteket og undervist på byens universitet. Derudover har hun boet og studeret i Frankrig i 6 år, og senere været tilknyttet Aalborghus Gymnasium som lektor i fagene dansk, fransk, italiensk, billedkunst og oldtidskundskab.

Julekrybben har tidligere været udstillet på Aalborghus Gymnasium, i Nibe Kirkes kapel og på Utzon Center i Aalborg.

Julekrybben vises 22. november 2019 - 12. januar 2020