EN
 

Frede Christoffersen - Fokus-udstilling

Den 15. april i år ville maleren og grafikeren Frede Christoffersen (1919-1987) være fyldt 100 år, og det markeres på Vendsyssel Kunstmuseum med en fokus-udstilling med værker fra samlingen. På udstillingen indgår 58 værker, primært maleri og akvarel.

Tidsmæssigt spænder værkerne fra 1940erne, hvori inspirationen fra maleren Niels Larsen Stevns afspejler sig, og frem til de senere års naturabstraktioner, hvor farven bærer billedets udsagn frem.

Blandt Frede Christoffersens foretrukne motiver finder man nattens tusmørke, lyset og ikke mindst solen. For Christoffersen var solen ikke blot en gul eller orangerød skive på himmelen, men et motiv under stadig forandring – og en uudtømmelig inspirationskilde, som han livet igennem vendte tilbage til. I et interview fra 1963 reflekterede Frede Christoffersen over solen som motiv: ’Og solen er stadig alt, hvad jeg arbejder med. Jeg oplever altid noget nyt i forhold til dette himmellegeme.’

Biografi
Frede Christoffersen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1938. I 1951 blev han medlem af Vrå-udstillingen ligesom hans hustru maleren Agnete Bjerre (f. 1924), der ligeledes er repræsenteret i museets samling. Ægteparret boede på Sjælland, men det blev til utallige ophold i Vendsyssel livet igennem; fra Blokhus over Nr. Lyngby til Skagen, ligesom også ophold på Læsø og i Vorupør inspirerede til en serie værker. I 1965 tildeles Frede Christoffersen Eckersberg Medaljen, i 1979 Skovgaard Medaljen og i 1986 Thorvaldsen Medaljen.  

Udstillingen vises 6. april til 11. august 2019

 

Agnete Bjerre. Portræt af min mand F.C., 1961. Olie på lærred, 64 x 41 cm (udsnit). Vendsyssel Kunstmuseum