EN
 

Erik Nyholm - Keramiske billeder

Erik Nyholm (1911-1990) fandt inspiration til sine keramiske værker i naturen. På vandreture på hjemegnen Hørbylunde mellem Herning og Silkeborg, samlede han grus, mosejord og glasskår, som han inddrog i sine landskabsmotiver.

Erik Nyholm begyndte egentlig som maler, men på opfordring fra sin nære ven Asger Jorn, lagde Nyholm penslen på hylden og kastede sig over keramikken. Hans værker adskilte sig markant fra samtidens strømninger i dansk keramisk kunst; mens kunstnerne på Den Kongelige Porcelænsfabrik, Kähler og Saxbo søgte at forfine de glasurer, former og teknikker som deres forgængere havde udviklet, ville Nyholm skabe billeder, ikke brugskunst.

Med udgangspunkt i enkle grundformer, runde fade, relieffer og krukker skabte han en lang række keramiske billeder, hvor oplevelsen af materialet og dets forvandlinger i brændingerne i høj grad kan fornemmes. På en udstilling i Hjørring i 1974, arrangeret af litograf I. Chr. Sørensen, udstillede Erik Nyholm bl.a. fem store krukker, og det lykkedes det daværende Hjørring Kunstmuseum, i dag Vendsyssel Kunstmuseum, at erhverve en af disse til samlingen; nemlig ’Hommage à cinq femmes’.

Erik Nyholm udførte også en række større udsmykninger, heriblandt Jean Dubuffets keramiske vægudsmykning i 1977 til Silkeborg Kunstmuseum, i dag Museum Jorn. Det blev indledningen til en række monumentale keramiske arbejder, hvoraf den største, Hurup-søjlen i Thy på over 8 meters højde, blev fremstillet på Nyholms eget værksted i Funder i 1984.

Værkstedet kom til at fungere som samlingspunkt, og nye generationer af kunstnere og keramikere søgte hans hjælp og vejledning. Selv stræbte Erik Nyholm til det sidste i sine egne værker efter at bane nye veje indenfor keramikkens ældgamle kunstneriske udtryksform.

På udstillingen vises omkring 80 keramiske værker i form af fade, krukker og relieffer.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med KunstCentret Silkeborg Bad, og museumsinspektør Dorte Kirkeby Andersen, KunstCentret Silkeborg Bad, er kurator på udstillingen.

Udstillingen er relateret til kunsthistoriker Troels Andersens bog ’Erik Nyholm – Keramiske Billeder’. Bogen kan købes i Vendsyssel Kunstmuseums butik.    

Udstillingen vises 20. januar - 8. april 2018