EN
 

VKM: UPSTAIRS AND DOWNSTAIRS - egen samling i 3 etager

Året 2011 indledes med en pragtophængning af museets egen samling i hele huset. Salene er fyldt til bristepunktet, og der er kunst alle vegne – oppe og nede, hen og tilbage, på trappe og repos. Museet laver løbende nyophængninger af samlingen i hvert kalenderår. Dog er det sjældent muligt at vise så bredt et udsnit af samlingen som denne udstilling tillader. 

Samlinger i samlingen og nyerhvervelser
I nærværende udstilling stilles skarpt på: ’Samlinger i samlingen’, heriblandt portrætsamlingen fra kunstsamleren Erling Hansen, Erik Veistrups samling, Bent Exner-samlingen og den omfattende skulptursamling af Gottfred Eickhoff. Udstillingen belyser endvidere den fortsatte styrkelse og perspektivering af samlingen via ’nyerhvervelser’ og ’samtidskunst’. Bl.a. udstilles en række grafiske værker af både færøske og yngre danske kunstnere. Nyerhvervelser inden for maleri og kunsthåndværk vil ligeledes blive præsenteret i sammenhæng med samlingen. Siden VKM i 2003 flyttede ind i de nye arkitektoniske rammer på P. Nørkjærs Plads har museet haft skiftende kunstnere på besøg, der har arbejdet i museets atelier. Det har resulteret i en række kunstner-selvportrætter, skabt på museet og til museets portrætsamling - et udvalg af disse kan også ses på udstillingen.

Fortid, nutid og et kig mod fremtiden
Udstillingen vil ligeledes stille skarpt på klassiske genrer som ’opstillinger’ og ’landskabsmaleri’, hvoraf sidstnævnte igennem det 20. århundrede har markeret sig som en stærk malerisk tradition i Vendsyssel. Udstillingen sætter fokus på flere af museets kernekunstnere og kan opleves som en lystvandring i dansk kunst fra det 20. århundrede og ind i det 21. århundrede, som den tegner sig i Vendsyssel Kunstmuseums samling. En tur igennem de 3 etagers kunst er også en vandring igennem historien om en samling; fra grundlæggelsen og frem til nu – med fortid, nutid og et kig mod fremtiden samlet under ét tag.  

Kunstnerne
Af kunstnere repræsenteret på udstillingen kan blandt andre nævnes Tove Anderberg, Poul Anker Bech, Agnete Bjerre, Cathrine Raben Davidsen, Svend Engelund, Bent Exner, Emil Gregersen, Arne L. Hansen, Jenny Hansen, Peter Hentze, Johannes Hofmeister, Poul Janus Ipsen, Axel. P. Jensen, Harald Leth, Erland Knudssøn Madsen, Peter Max-Jakobsen, Marit Benthe Norheim, Jonas Hvid Søndergaard, Ole Tersløse, Poul Winther, Kathrine Ærtebjerg og Claus Ørntoft.

21. januar - 15. maj