EN
 

Lars Jonsson - Mellem Himmel og Jord, akvareller og malerier

Den svenske billedkunstner, forfatter og ornitolog Lars Jonsson (f.1952) regnes for en af verdens mest betydningsfulde fuglemalere og fuglekendere med et langt forfatterskab og udstillinger i både USA, Europa og kunstnerens hjemland Sverige bag sig. 
Herhjemme har Johannes Larsen (1867-1961) sat standarden for generationer af fuglemalere efter ham, i Sverige var det nogenlunde samtidigt mesteren Bruno Liljefors (1860-1939), der vist ikke siden er overgået af nogen. Som Weekendavisens anmelder Henrik Wivel skriver i sin anmeldelse af udstillingen, så er det ”i det lys, i Bruno Liljefors´lys, man skal se den svenske kunstner Lars Jonssons billeder. Han varetager Liljefors´ arv, og har således også udstillet sammen med mesteren flere gange i Sverige”. 

Med rødder i traditionen fra Bruno Liljefors og svensk kulturs dybe forankring i interessen for naturen har Lars Jonsson fremelsket sit eget kunstneriske udtryk i spændingsfeltet mellem videnskab og æstetik. Særligt har han talent for at fange fuglenes karakter og deres samspil med den omgivende natur.
Hans skildringer er intime, vi kommer helt tæt på et dyreliv, vi normalt kun ville opleve gennem en kikkert. Samtidig arbejder Lars Jonsson med lyset som en integreret del af billedernes opbygning. Lyset understøtter den intime stemning, og er afgørende for omgivelsernes skiftende farvesammensætning, hvilket ofte efterlader hans fuglebilleder med en aura af universel harmoni omkring sig.

Lars Jonsson har malet i det meste af verden. Hans passion for fugle og deres miljø stammer fra hans tidlige barndom, hvor opvæksten på grænsen mellem land og by i forstaden Farsta tæt på Stockholm gav ham mulighed for at udforske naturen på nært hold. Som 15-årig meldte han sig som feltbiolog i en ungdomsafdeling af Sveriges Naturfredningsforening, og kort efter udstillede han fugletegninger for første gang på Naturhistoriska Riksmuseum i Stockholm. Som etableret forsker og maler har Lars Jonsson arbejdet i meget forskelligartede kulturlandskaber rundt omkring på kloden, men de nære omgivelser på Gotland, hvor han har været bosat siden 1970´erne, spiller gennemgående en stor rolle i hans kunst.

Udstillingen Mellem Himmel og Jord er Lars Jonssons første separatudstilling i Danmark. Publikum har mildest talt valfartet til Kastrupgårdsamlingen, hvor udstillingen lige har været vist. Efter Vendsyssel Kunstmuseum rejser udstillingen videre til museer i Tyskland og Østrig.

16. januar - 13. april