EN
 

Axel P. Jensen. Farveklang og penselkraft

Det har længe været et ønske for Vendsyssel Kunstmuseum at få realiseret en stor retrospektiv udstilling med Axel P. Jensen, og det er derfor med stor glæde, at museet nu kan åbne udstillingen ’Axel P. Jensen. Farveklang og penselkraft’. 

Axel P. Jensen er kendt og elsket for sine landskabsmalerier fra Vendsyssel. 
”Få malere har som han formået at trænge ind i en egns karakter og give et indblik i såvel landskabet som de mennesker, der bebor det. Årstiderne - vinterens kulde, sommerens varme, efterårets stærke farver og forårets spirende grønne - er alle blevet foreviget på lærredet af malerens pensel. Men Axel P.’s motivkreds begrænser sig ikke kun til Vendsyssel. Også Nordsjælland og huset og haven i Virum blev yndede motiver. Med sommerbolig ved Lien strand og vinterbolig i Virum kunne Axel P. finde motiver året rundt” udtaler museumsinspektør Sine Kildeberg. 

Man forbinder ofte Axel P. Jensen med landskabsmaleriet, men portrætmaleri og opstilling er også en væsentlig del af malerens samlede værk. På udstillingen vægtes tillige disse motiver for at give et så rigt overblik over malerens samlede værk som muligt. ”Mange forbinder Axel P. med motiver som graner i klitten og marker med agerkål – og maleren har ganske vist også malet de motiver utallige gange – men Axel P.’s motivverden rækker langt udover disse. Og den motivrigdom kan man opleve på udstillingen” fortsætter Sine Kildeberg 

Med knap 100 værker favner udstillingen malerens samlede værk; fra de tidlige skitser og modelstudier på Zahrtmanns Skole til de sene ekspressive og impressionistisk inspirerede landskaber. Der er lånt fra museer landet over, bl.a. fra Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, Esbjerg Kunstmuseum og Vejle Kunstmuseum. Derudover har en række private ejere stillet deres værker til rådighed for udstillingen. 
Udstillingen er således en enestående mulighed for at opleve et repræsentativt udvalg af malerens værker samlet ét sted. 
Katalog
I det rigt illustrerede katalog på 136 sider skriver henholdsvis Sine Kildeberg, kunsthistoriker og museumsinspektør på Vendsyssel Kunstmuseum, og Torben Weirup, arkitektur- og kunstanmelder ved Berlingske Tidende. Førstnævntes artikel er en gennemgang af malerens samlede værk set i en kunsthistorisk sammenhæng. Sidstnævnte belyser på fornem vis Axel P. Jensens omfattende udsmykninger bl.a. i Aalborg Kongres & Kultur Center og på postkontoret på Banegårdspladsen i Århus. 

Udstillingen kan ses på Vendsyssel Kunstmuseum indtil d. 3. Januar 2010
Udstillingen vises siden på Kastrupgårdsamlingen fra den 14. jan. - 14. marts 2010. 

9. oktober 2009 - 3. januar 2010