EN
 

Johannes Hofmeister - Et kunstnerliv i, om og med landskabet

Det er en stor glæde at Vendsyssel Kunstmuseum nu endelig kan åbne en længeventet retrospektiv Johannes Hofmeister udstilling. Publikum har efterlyst både udstilling og bog om kunstneren i mange år. Johannes Hofmeister er en af klassikerne i Vendsyssels landskabsmaleri. Hans motiver er tæt knyttet til de områder, hvor han boede – egnen og landskabet omkring Hjørring. Sidst Johannes Hofmeister blev udstillet i museets regi var i 1984. Derfor venter Vendsyssel Kunstmuseum rigtig mange gæster i hele udstillingsperioden.

Udstillingen
Med ”Johannes Hofmeister – et kunstnerliv i, om og med landskabet” indfries ønsket om både udstilling og bog. Det er dog ikke alene for at opfylde publikums ønsker, museet har arrangeret udstillingen, men også eftersom Johannes Hofmeister allerede indtager en meget vigtig rolle i samlingerne som én af museets absolutte kernekunstnere. Det er en stor del af museets arbejdsopgaver at indsamle og formidle viden om de kunstnere, samlingerne rummer. Museet råder i forvejen over en meget fin og alsidig samling af Johannes Hofmeisters værker indenfor både maleri og grafik. Af flere hundrede sete værker rundt omkring i private hjem er ca. 100 udvalgt til udstillingen. Udstillingen viser alle perioderne i Hofmeisters produktion, der i høj grad er knyttet til de steder han boede. Der vises en række af de vigtigste værker fra både perioden fra Halsagervej i Hjørring, årene i Hjørring Bjerge, tiden fra Vennebjerg Mølle ved kysten udenfor Hjørring og fra ferierne på Læsø. Udstillingen er en meget fyldestgørende gennemgang af hele Hofmeisters omfattende og mangefacetterede produktion. 

Katalog
I det rigt illustrerede katalog på 129 sider, skriver henholdsvis Jacob Wamberg, kunsthistoriker professor, dr.phil., Poul Anker Bech, billedkunstner, og Anne Lie Stokbro, kunsthistoriker mag.art. og kunstnerisk leder af Kunstbygningen i Vrå, veloplagt om Johannes Hofmeister. Forfatterne kommer med hver deres synsvinkel på Johannes Hofmeister og hans kunst. Udover en kunsthistorisk placering af Hofmeister nationalt trækkes i artiklerne linjer til kunstnere på internationalt plan, så Johannes Hofmeister også løftes udover det lokale perspektiv, han som regel ses i lyset af.

18. august 2007 - 13. januar 2008