EN
 

Man skal have øjnene med sig - Erik Veistrups samling

Det er med stor fornøjelse Vendsyssel Kunstmuseum kan præsentere udstillingen MAN SKAL HAVE ØJNENE MED SIG med omkring 200 værker fra Erik Veistrups samling. Det bliver den anden i rækken af private samlinger Vendsyssel Kunstmuseum viser. Den første var Birthe og Niels Rokkedals internationale kunstsamling, som vistes i forbindelse med reåbningen af Vendsyssel Kunstmuseum i nye og større omgivelser i 2003. 

Erik Veistrup har samlet kunst i næsten 40 år og i dag har lidenskaben for kunst ført til en samling af ganske forbløffende kvalitet. På udstillingen vises malerier, tegninger og skulpturer af kunstnere som Søren Hjorth Nielsen, Karl Bovin, Jeppe Vontillius, Harald Leth, Frede Christoffersen, Poul Ekelund, Richard Winther, Niels Reumert, Uffe Christoffersen, Gunnar Møller, Jørgen Teik Hansen, Kurt Trampedach, Leif Lage, Lars Nørgaard, William Skotte Olsen, Willy Ørskov, Kasper Heiberg, Arne Haugen Sørensen, Jørgen Haugen Sørensen, Jens Birkemose, Doris Bloom, Niels Gjerdevik, Kehnet Nielsen, Tal R., John Kørner, Anette Harboe Flensburg, Christian Vind, Anders Brinch, Jon Stahn og mange flere. Flere af kunstnerne relaterer til Vendsyssel Kunstmuseums samlinger bl.a. Poul Ekelund, Frede Christoffersen og Poul Winther.
Udstillingen er interessant, fordi den ikke blot giver et indtryk af en samlers univers, men også indsigt i et frodigt udvalg af nyere dansk kunst. Som forfatter Herbert Pundik har skrevet er Veistrups samling ”en elskers samling, ikke en kunsthistorikers”. Veistrup har ikke fulgt kunstneriske strømninger eller skoler og købt systematisk ind, han erkender det selv: ”Det er ikke logisk, det jeg laver, jeg køber bare. Jeg køber af glæde og ikke for at investere. Jeg bliver vildt begejstret, og så må jeg bare eje det”. Med udstillingen tilbydes en helt usædvanlig rejse gennem den nyere danske kunst set i en kunstelskers optik.

Udstillingen er et samarbejde med Randers Kunstmuseum, hvor den har været vist i sommer. De to museer har i forbindelse med udstillingen udgivet et fyldigt illustreret katalog MAN SKAL HAVE ØJNENE MED SIG med tekster af Peter Michael Hornung, Erik Veistrup og Lise Jeppesen. Kataloget er støttet af BG Fonden og er på 80 sider.

14. oktober 2006 - 14. januar 2007