EN
 

Lys og mørke

Udstillingen “Lys og Mørke” med kirke- og smykkekunst af 
guldsmed Bent Exner

Udstillingsåbning fredag den 31.oktober kl. 15.00 – 17.00
Bent Exner vil være til stede og åbner selv udstillingen 

Herefter kan udstillingen ses i perioden 
31. oktober 2003 - 4. januar 2004

Den vel nok ypperste blandt landets guldsmede Bent Exner (f.1932) fyldte 70 år i 2002. Bent Exner er én af Vendsyssel Kunstmuseums kernekunstnere, der med sine snart 40 år i Vendsyssel har en særlig tilknytning til egnen. 

Marts 2003 flyttede museet ind i nye og større omgivelser i den nedlagte Bechs Klædefabrik i Hjørring centrum. Arkitektfirmaet C.F.Møllers Tegnestue København ved arkitekt Anna Maria Indrio forestod renoveringen og ombygningen af det gamle industrikompleks. Resultatet er blevet et fantastisk smukt, enkelt og funktionelt kunstmuseum.

Det er i disse omgivelser Vendsyssel Kunstmuseum - lidt forsinket - ønsker at hylde Bent Exner i anledningen af hans 70 års fødselsdag med en udstilling der også næsten er en jubilæumsudstilling, idet Bent Exner blev udlært som guldsmed i 1954.

Bent Exner er et sjældent menneske. Han har altid arbejdet som selvstændig og er fuldstændig kompromisløs i sit arbejde med det tusindårige gamle guldsmedehåndværk. Han er formentlig den eneste, der stadig kan håndværket at “lueforgylde”, en uddøende form for forgyldning. I mange år har han samarbejdet med Nationalmuseet om restaurering af det gamle kirkesølv, og i det arbejde har Bent Exner oparbejdet en imponerende færdighed i lueforgyldningens teknik.

Bent Exner spænder vidt i de opgaver, han stiller sig selv, så vel som i bestillingsopgaver. Fra helt små formater til 15 meter høje skulpturer i jern og stål. Hans arbejder er karakteristiske ved usædvanlig godt og vanskeligt håndværk med utraditionelle former. Fra strenge geometriske og enkle former i de tidligere arbejder har hans senere arbejder bevæget sig over i stærkt organiske former – næsten barokke udtryksformer. 

Udstillingen er bygget op i tre sektioner: en retrospektiv afdeling med smykker overvejende i privateje, en afdeling med nyere værker tilhørende kunstneren, samt en afdeling med udvalg af Bent Exners kirkeudsmykninger. Desuden rummer udstillingen et mindre afsnit med modeller, skitser og fotos.

31. oktober 2003 - 4. januar 2004