Cecilia Westerberg - Alkymistens Laboratorium
En sanselig kunstudstilling for børn og voksne
Hvad gemmer en alkymist i sine skuffer? Hvilke planter kan bruges som medicin? Hvad er farvepigmenter lavet af? Det og meget mere finder du ud af, når vi i efteråret forvandler Vendsyssel Kunstmuseums stueplan til én stor sanseudstilling for børn og deres voksne. Vi inviterer dig indenfor i Alkymistens Laboratorium til at opdage, lede og til selv at skabe.
En alkymist er navnet på gamle tiders videnskabsmand/kvinde – en person som undersøgte alt fra metaller og planter til farver og dyr, og som lavede magiske eksperimenter i håb om at skabe guld.
Fire laboratorier fulde af overraskelser
Udstillingen Alkymistens Laboratorium består af fire individuelle men samhørige rum: et Wunderkammer, et Herbarium, et Farvelaboratorium og et Transformationsrum.
I Wunderkammeret er der fyldt med mystiske ting og utrolige fund. Her kan du rent fysisk gå på opdagelse i Alkymistens skuffer og skabe, høre lydhistorier om de forunderlige objekter samt være med til at skabe din egen version af et fantasidyr.
I Herbariet - plantelaboratoriet - undersøger vi de tørrede og pressede planter: hvilke planter er spiselige, og hvilke er medicinske eller ligefrem giftige? Rummet er inspireret af bogen Tractus de Herbis fra ca. 1440, som er en magisk billedbog, der uden ord viser hvilke planter, man kan helbrede sygdomme med. I Herbariet finder du ligeledes et stort aktivitetsbord, hvor du bl.a. kan lave ting inspireret af det, du oplever i rummet.
I Farvelaboratoriet bliver du mødt af et væld af farver. Et stort farvebibliotek fylder den ene væg, og kravler du ind i skabet, kan du høre historier om bl.a. verdens dyreste farve Lapis Lazuli, farven drageblod og måske se den gule farve, som er lavet af urin fra køer, som har spist mango.
Det fjerde og sidste rum er en totalinstallation - et stort skyggespil, som er i konstant forandring, og som du i høj grad selv er med til at præge; ved at interagere med skyggerne på væggene, bliver du en del af kunstværket. I rummet finder du rekvisitter, som du kan bruge til at skabe dine egne skyggebilleder.
Tanken bag
Med inspiration fra Alkymien, hvor videnskab, kunst og magi forekom sideløbende og med lige stor værdi, har billedkunstner Cecilia Westerberg (f. 1967) skabt en udstilling, som reflekterer over alkymistens samlinger og laboratorier. Den opfordrer til et dynamisk og intuitivt forløb, hvor man som gæst vil opleve små forhindringer undervejs, og hvor lyd og lys er væsentlige faktorer.
Udstillingsarkitekt Stine Friese har designet udstillingens rum, mens radiodokumentarist Rikke Houd har skabt magiske lydhistorier.
Projektet er undervejs blevet fulgt tæt af forsker Louise Ejgod Hansen, Center for Kulturevaluering, Aarhus Universitet. Læs hele rapporten om udstillingen her.
Støttet af Nordea-fonden og Statens Kunstfond
Udstillingen er støttet af Nordea-fonden og Statens Kunstfond og arrangeret i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg, Vejle Kunstmuseum og J.F. Willumsens Museum i Frederikssund.
Udstillingen vises 9. september 2018 - 6. januar 2019