EN
 

Hans Voigt Steffensen - Til glæden

Hans Voigt Steffensens kunst er i en sjælden grad kendetegnet ved en frodighed og livsglæde, der kommer til udtryk i en ekspressiv malemåde kombineret med en lysende og varm kolorit.

Malerierne udstråler en smittende dynamik og sanselighed, uanset om lærrederne befolkes af balletpiger, østeuropæiske folkedansere eller landskaber – fra Vendsyssel til Bali. For Hans Voigt Steffensen er det figurative maleri uomgængeligt som medie for skønhedsdyrkelse og udtrykskraft.

Udstillingen viser udviklingen i Hans Voigt Steffensens kunst fra hans debut i 1965 til i år, hvor han fylder 65. Det er en udvikling, der går fra mørke Københavnerscenerier over saftige og kraftfulde natur- og folkelivsbilleder fra Østeuropa. Og videre mod stadigt mere lysende og farvestærke landskabsmalerier fra Vendsyssel og rejsemål under sydlige himmelstrøg: Bali, Italien og Spanien.

Hans Voigt Steffensen har boet i Vendsyssel i en ti års periode i 80´erne og har derfor et ganske særligt forhold til landsdelen og til en række af de nordjyske landskabsmalere - Poul Ekelund f.eks. En lang række af Voigt Steffensens hovedværker er landskabsmalerier skabt i Vendsyssel. 

Værkerne på udstillingen er udvalgt i samarbejde med Hans Voigt Steffensen selv. Kunstneren har peget på en række malerier, som har en særlig betydning for ham. Samtidig giver udvalget et bredt og varieret udsnit af kunstnerens samlede produktion. Det er således en retrospektiv udstilling med særlig vægt på billeder med motiver af dansen, landskabet og det eksotiske i form af rejseindtryk fra bl.a. Venedig, Sicilien og Bali. 
Mødet med Østeuropa betød en koloristisk frigørelse, men gav også Hans Voigt Steffensen et andet vigtigt udbytte: dansen. Folkedansen er senere blevet suppleret af kunstdansen og baletten, som kunstneren nu har været fascineret af i 30 år som tegner fra tilskuerpladsen i Det Kongelige Teater.

Udstillingen Til Glæden er arrangeret i samarbejde med Nivaagaards Malerisamling.

Der udgives et rigt illustreret katalog med et omfattende interview med kunstneren ved museumsdirektør Nils Ohrt samt mindre artikler af Kgl. balletmester Frank Andersen, Kgl. operasanger Sten Byriel, Kgl. skuespiller Henrik Jandorf og chefdirigent for DR Radiosymfoniorkesteret Thomas Dausgaard. 

16. juni - 1. oktober