EN
 

Bardúr Jakúpsson - Det vertikale landskab

Vendsyssel Kunstmuseum viser i perioden 3.april til 6.juni 2004 en stor udstilling af den færøske maler Bárdur Jákupssons malerier. Der er tale om nye arbejder, hvoraf mange er udført i store billedformater. 6 af dem har kunstneren malet under et legatophold i museets kunstneratelier december 2003.

Bárdur Jákupssons udtryksform er en koloristisk ekspressionisme; hans pensel fejer heftigt over lærredet og afspejler den barske færøske fjeldnaturs storladne og dramatisk forrevne former samt dens karakteristiske farvespil af grønne, brune og gråsorte nuancer i samspil med og modspil til atmosfærens og havspejlingernes blå, violette og flammende røde eller gule spektralfarver.

Bárdur Jákupssons form og kolorit præges af kraftig abstraktion og vidner om en egenartet musikalitet, der ytrer sig i kunstnerens veludviklede sans for rytmiserende formbehandling og klangfuld farveorkestrering.

Bárdur Jákupsson vil af mange også være kendt som initiativtager til etablering og mangeårig leder af Listasavn, kunstmuseet i Thorshavn. 
I det hele taget er og har Bárdur Jákupsson været en væsentlig drivkraft i det færøske kulturliv. Da han fyldte 60 år i 2003 valgte han at hellige sig kunsten fuldt og helt, og det er blandt andet de nyeste malerier herefter publikum kan se på denne udstilling. 

Der er i forbindelse med udstillingen udgivet en meget smuk og rigt illustreret bog om kunstneren med artikler af den færøske forfatter Gunnar Hoydal, museumsleder Finn Terman Frederiksen, kulturredaktør Peter Michael Hornung og bogens forlægger samt udstillingens kurator Erik Fey.

Museet viser i udstillingsperioden både en video om Bárdur Jákupsson under arbejdet med de store lærreder og en film i museets biograf fra det færøske tv om Bárdur Jákupsson.

3. april - 6. juni